BETON RUTIER: AVANTAJE, CARACTERISTICI SI UTILIZARI

Drumurile reprezinta o necesitate pentru infrastructura oricarei comunitati. Asadar, odata cu expansiunea imobiliara, din ce in ce mai multe investitii private presupun realizarea unor platforme, drumuri sau trotuare din beton rutier.

Cu toate acestea, documentatia privind utilizarea betonului rutier este relativ putina si deloc suficienta pentru a putea demara o astfel de investitie in cunostinta de cauza. Din fericire, scopul materialului de mai jos este sa adreseze aceasta problema. Astfel, la finalul articolului, veti cunoaste:

  • Ce este si din ce este compus betonul rutier;
  • Care sunt caracteristicile betonului rutier;
  • Cum se utilizeaza in mod corect betonul rutier;

Ce este betonul rutier?

Betonul rutier este unul dintre cele mai durabile materiale de constructii. In plus, desi constructiile din beton rutier sunt considerate a fi rigide, acestea sunt cele mai putin predispuse deteriorarii – fisurare, decopertare, gaurire etc. Mai mult decat atat, spre deosebire de asfalt, cimentul rutier este o solutie mult mai prietenoasa cu mediul inconjurator. 

De retinut: Betonul rutier este o alternativa mult mai rigida pentru asfalt. 

Care sunt contituenți betonului rutier?

Motivul pentru care constructiile din beton rutier sunt mai putin poluante se datoreaza atat procesului de fabricare, dar mai ales elementelor din compozitia acestuia. In principiu, betonul rutier este compus din doua ingrediente principale: ciment si agregat. Agregatul constituie aproximativ 90% din amestecul total, iar cimentul ocupa restul de 10% si joaca rol de liant pentru amestec. 

In ce priveste caracteristicile celor doua ingrediente, acestea trebuie sa indeplineasca anumite norme pentru a putea fi utilizate la amenajarea drumurilor rutiere si pentru a rezista incarcaturilor. De exemplu, in ce priveste cimentul, acesta ar trebui sa aiba un timp initial de priza mai mic de 60 de minute, iar rezistenta la compresiune la 2 z ar trebui sa fie de asemenea mai mica de 20 N/MPa. In cazul agregatului utilizat, acesta ar trebui obtinut din roci omogene si trebuie verificate pentru rezistenta la schimbarile de temperatura, la fragmentare si la uzura. 

De retinut: Betonul rutier compus din 90 – 90% agregat si 5 – 10% ciment, la care se adauga apa si (eventual) aditivi. 

Caracteristici și avantaje

Asa cum spuneam, drumurile sau platformele construite din beton rutier sunt mult mai rezistente decat cele din asfalt. Pentru a explica mai usor aceasta afirmatie, iata cateva dintre caracteristicile si avantajele utilizarii betonului rutier:

  • Sustenabilitate: In primul rand, contrar parerii colective, betonul este un material reciclabil. In al doilea rand, datorita faptului ca acumuleaza mai putin praf decat constructiile din asfalt, cele din beton polueaza cu pana la 29% mai putin. Iar in al treilea rand, culoarea deschisa a cimentului reflecta pana la 35% mai multa lumina, scazand astfel costurile cu iluminatul soselelor cu pana la 15%.  
  • Rigiditate: Platformele sau drumurile din beton rutier au o suprafata rigida si nu prezinta riscul de a se deforma. Prin comparatie, greutatea vehiculelor grele (precum camioanele) poate conduce la deformarea foarte rapida a drumurilor din asfalt. 
  • Rezistenta: Spre deosebire de asfalt, betonul rutier nu este afectat de uleiurile care pot curge din vehicule, dar nici de schimburile bruste de temperatura. 
  • Longevitate: In medie, fara a investi in intretinere de specialitate, constructiile din betoane rutiere rezista intre 40 si 60 de ani. 
  • Lucrabilitate: Betonul rutier este foarte usor de prelucrat. Astfel, constructiile din acest material presupun mai putin timp de lucru. Mai mult decat atat, prin utilizarea anumitor aditivi speciali se poate reduce timpul de intarire fara a afecta rezistenta mecanica. Pentru dumneavoastra, aceste aspecte se traduc prin darea in exploatare mai rapida a investitiei. 
  • Asperitate: Datorita suprafetei aspre, riscul de derapaj este mult mai scazut prin comparatie cu drumurile din asfalt. De asemenea, distanta de franare este redusa considerabil. Mai mult decat atat, s-a demonstrat faptul ca aceasta caracteristica poate reduce consumul de combustibil cu 10 – 15%